Godkänt gesällprov

Som yrkesfotografer möts vi ofta av begreppen hobbyfotograf eller fotograf. Det råder stor missuppfattning om vad det innebär med hobbyfotograf där några tolkat det som att de inte behöver betala skatt och därför kan hålla låga priser. Enligt Skatteverket är det dock tydligt att alla fotograferingar som sker på uppdrag åt klient inte räknas som hobby.

Såklart kan man bli misstänksam om priset är extremt lågt med det hos många andra etablerade fotografer men hur ska en kund veta skillnaden på fotograf och fotograf?

Ett sätt att säkerställa att du anlitar en fotograf som är yrkesverksam och behärskar de kunskaper som är relevanta för att kunna utöva sitt yrke på ett professionellt sätt är att fotografen har Gesällbrev. Fotograf är godkänt som hantverksyrke i Sveriges Hantverksråd.

Gesällprov kan avläggas efter minst 4500 timmars dokumenterad utbildning/erfarenhet i yrket eller motsvarande av branschen validerade kunskaper. Bedömningen sker en gång per år av Fotografernas Yrkesnämnd (FYN). Prövningen består av; inskickade arbetsprover, en skriftlig presentation av bildmaterialet och ett skriftligt teknikteoriprov.

Nu har vi fått godkänt gesällprov i två kategorier nämligen porträtt i både naturligt ljus och ljussatt samt reportage/dokumentärt där det handlar om att fånga händelser och berätta en historia som du inte är med och själv påverkar. Det innebär att vi får kalla oss gesäll i fotografyrket.