Bröllop – steg för steg

Bokning

Ett första steg är givetvis att ta kontakt och stämma av så att vi är tillgängliga på ert önskade datum. Många planerar sitt bröllop i väldigt god tid och bokar fotografer för bröllopsfotografering året innan bröllopet. Trots det finns det ofta något ledigt datum även med kort varsel alternativt att det i vissa fall finns möjlighet att hinna med två bröllop samma dag, antingen genom att det är kortare uppdrag eller om vi kan dela upp oss så att vi tar olika bröllop samma eller delar av dagen.

Sedan vill vi gärna veta lite mer om era övergripande planer och diskutera omfattningen och upplägget på vårt uppdrag. Vi har ett enkelt upplägg där du själv väljer vilka delar av dagen du vill att vi bröllopsfotografer är med på. Ifall du märker senare att du vill täcka fler moment av dagen brukar det gå att lägga till i efterhand.

I samband med bokningen går vi igenom och skriver ett avtal där vi noterar ner vad vi kommit överens om för att undvika missförstånd senare och ni känner er trygga med att anlita oss. Avtalet reglerar uppdragets omfattning, leverans, betalning och rättigheter till bilderna. Avtalet skickas digitalt och kan signeras på skärmen för att det ska gå snabbt och smidigt utan postgång. Efter påskrivet avtal betalar ni även en bokningsavgift som garanterar datumet. Bokningsavgiften dras sedan av från slutfakturan. 

Vi vill gärna även boka tid för ett förmöte och ”pre-shoot”. Ifall det inte är möjligt med ett fysiskt möte får vi sköta kommunikationen online.

Förmöte och ”pre-shoot”

Att få förmånen att fotografera er stora dag är en ära för oss och för att det ska bli så bra som möjligt vill vi gärna träffa er för att lära känna er bättre och att ni får chansen att lära känna oss. Vi vill gärna veta mer om er, vad som är viktigt för er och vilka intressen ni har. Om ni har ett tema för bröllopet eller några speciella förväntningar, önskemål om bilder, platser eller annat. Det är t.ex. bra om ni har en lista på personer eller grupper som ni vill få med på bild och kanske något förslag på bilder som ni har hittat som visar någon typ av bild eller vinkel ni tycker extra mycket om.
Dessutom behöver vi information om schema och planering på bröllopsdagen och eventuella kontaktpersoner som kan vara bra för oss att ha så att vi hinner med så mycket som möjligt och inte missar viktiga delar av dagen. Kanske vi kan ge varandra några tips och idéer på hur vi bör lägga upp dagen, när och var det passar med porträttfotografering, vad vi gör ifall det regnar osv.

Porträttfotografering består av två viktiga delar, fotograf(er) och modell(er), och samverkan mellan dessa är helt avgörande för hur bra bilderna blir. Det är inte alla som är vana att bli fotograferade av en professionell fotograf så i samband med mötet gör vi därför en för-fotografering så att ni får känna lite hur vi arbetar och bli tryggare framför kameran. Samtidigt får vi en känsla för hur det är att arbeta ihop och det kommer då att vara mycket lättare att slappna av och få porträttfotograferingen att fungera smidigt när det väl gäller sedan och dessutom är det väldigt roligt.

Mötet kan med fördel ske på en plats som betyder mycket för er, i ert hem eller helt enkelt på någon annan plats.
Alla bilder från pre-shoot levereras så fort som möjligt (under förutsättning att bokningsavgiften är inbetald) digitalt, redigerade och klara för att användas till exempelvis inbjudningar, sociala medier eller helt enkelt sätta i familjealbumet.

Ifall vi inte har möjlighet att träffas fysiskt genomför vi gärna mötet över exempelvis Skype eller liknande fast då utan förfotografering.

Bröllopet

Beroende på era önskemål följer vi er olika mycket under bröllopsdagen. Det är viktigt att vi innan dagen sätter ihop ett körschema som listar allt som händer, när och var vi ska befinna oss.

Förberedelser

Förberedelser bröllopsklänningOm ni vill följer vi brud respektive brudgum under förberedelserna för att dokumentera dessa och ta lite detaljbilder. Eftersom vi är två kan vi göra detta parallellt. Normalt tar det betydligt längre för brud och tärnor att göra sig i ordning så det kan hända att vi även hjälps åt på samma plats en del av tiden.
Under förberedelserna får ni ofta avspända och festliga bilder med mycket skratt och känslor som kompletterar helheten och stärker era minnen från dagen när ni plockar fram bröllopsalbumet.
Kontrollera gärna så att det är ok för t.ex. frisören att vi finns med och fotograferar där, det brukar aldrig vara något problem men det skadar inte att vara noga.

Förberedelser Mats

First-look

Enligt traditionen ser inte brudparet varandra före vigseln men många gånger kräver planeringen att porträtten tas innan dess. Det är ändå möjligt att göra en ”first-look” fotografering. Ofta är det en känslosam stund. Se gärna till att ha näsdukar och extra smink till hands.

First-look Milla & MartinFirst-look Milla & Martin

Porträttbilder

Bröllopsporträtt Havsängen, Väddö

Ofta kör vi igång porträttfotograferingen innan vigseln när förberedelserna är klara men det kan även göras efter vigseln beroende på dagens upplägg och vad som passar bäst.

Vi tar oss då till den i förväg utvalda platsen. Avsätt helst minst en timme för porträtten för att det ska bli bra. Vi vill inte att det ska bli stressigt även om vi inte kan hålla på för länge då dagen är lång och fylld av aktiviteter. Vid porträttfotograferingen uppskattar vi om vi kan arbeta själva tillsammans med er utan andra närvarande än de som ska vara med på bild.

Bröllop Väddö HavsängenVackert, soligt väder är underbart och det hoppas vi att det blir på er bröllopsdag. Det är dock inte fördelaktigt för porträttbilderna om de tas i direkt solljus. De bästa bilderna tas tidig morgon eller mot slutet på dagen vilket dock inte alltid går att göra på ett bröllop. Oavsett tidpunkt och förutsättningar så kommer vi att leta upp platser där vi kan få ett vackert ljus. Bli därför inte förvånade om ni hamnar under ett träd eller om vi skärmar bort det direkta solljuset eller sätter upp blixtar trots att det är soligt. Självklart blir det fotografering även om det regnar då även det ger fantastiska bilder.

Ni får gärna själva ha tankar på en miljö som ni tycker är vacker eller stämmer bra med hur ni är som människor. Oavsett om det är stad, äng, skog, hav som passar er så kör vi gärna på det temat. Vi kommer hjälpa er att hitta vackra platser med det bästa förutsättningarna och ljuset. Finns det rekvisita ni vill använda för att förstärka er personlighet går det också bra. Paret nedan ville kombinera brudgummens golfintresse med brudens flygintresse.

Bröllopsbild med golftema

Vigsel

Vigsel i Väddö kyrka

Vigseln sker ofta i en kyrka men kan givetvis även ske i någon annan lokal eller utomhus. Varje plats har sina utmaningar. Att fotografera i en kyrka är en utmaning inte bara för att det ofta är dåliga ljusförhållanden utan för att det dessutom kan vara trångt och svårt att röra sig fritt utan att störa ceremonin. Utomhus är vi beroende av väder, solens riktning, skuggor och omgivning. Det är under sådana förhållanden ni kommer att märka skillnaden på att anlita professionella fotografer då vi har både utrustningen och kunskapen att ta bilder även under svåra förhållanden.
Eftersom vi är två fotografer kan vi få två olika vinklar samtidigt och minimerar antalet förflyttningar för att få de bästa bilderna.
Under vigseln dokumenterar vi det som händer, blickar, känslor, ringväxlingar, kyssen etc samtidigt som vi försöker vara så diskreta som det går. Kameror låter en del så det är bra att prata med vigselförrättaren i förväg om att vi kommer att fotografera och var vi får lov att befinna oss och röra oss. Vi brukar själva göra en avstämning med vigselförrättaren också.
Efter vigselakten blir det antagligen riskastning, kramkalas och kanske avfärd i en fin bil, häst och vagn, helikopter eller liknande. Fundera på om ni önskar att vi finns med i fordonet (kanske bara en liten bit) för att få med dessa bilder eller om ni vill ha denna stund för er själva.

MingelBrudskål Malin & Mats

Enligt tradition kommer ni sist till festlokalen där gästerna redan väntar och utbringar brudskålen. Gästerna är ofta avslappnade och pratar med gamla bekanta, släktingar de inte sett på länge och det är läge för mycket känslor.
Ifall ni har önskemål om gruppbilder är detta ett bra tillfälle. Här samarbetar vi gärna med t.ex. toastmaster/toastmadame eller någon annan så att de personer som skall vara med på bild samlas vid på rätt plats vid rätt tillfälle.

Middag

Bröllopsmiddag

Innan alla sätter sig till bords vill vi gärna dokumentera dukningen. Vi finns med under middagen, tar bilder på maten, talare, gäster och givetvis brudparet under tiden. Här brukar det komma fram mycket känslor och spontana situationer.
Eftersom dagen är lång även för oss och även vi blir hungriga så är det mest praktiskt om även vi får mat i samma lokal. Det behöver inte vara samma mat som alla andra men något som stillar hungern. På så sätt slipper vi ta oss iväg för att äta och missar viktiga händelser under middagen. Att vara med där det händer är viktigt för att hinna fånga det på bild.

I vissa fall kan vi visa ett bildspel under middagen med ett urval av dagens bröllopsbilder på en storskärm, laptop eller liknande. Om så önskas och möjlighet finns.

Väldigt många underskattar hur lång tid det tar att inta middagen med alla tal och aktiviteter som pågår men tillslut så är det dags för kaffe och tårta. Enligt seden kommer brudparet att skära de första bitarna av tårtan vilket är en given fotohändelse.
Efter kaffet är det sedan brukligt att det blir en brudvals som avslutar den mer strukturerade delen av dagen.

Golden-hour

Solnedgångens gyllene ljus brukar ge mycket vackra bilder så porträtt i samband med detta är ofta önskvärt. Årstid, plats, tid på dygnet och vädret styr dock huruvida det är möjligt att ta dessa bilder. I de fall det inte blir någon äkta golden-hour arbetar vi med andra kreativa porträtt där vi använder ljussättning och filter för att skapa en magisk känsla i bilderna.

Bröllopsfotografering Öregrund Roslagen Golden hour

Fest

Så fort brudvalsen är avklarad brukar musiken och festen dra igång. Här blir det dans- och festbilder med glada och avslappnade gäster som visar sina bästa ”moves” som en rolig avslutning på en fantastisk dag. Även om vi inte orkar vara med till morgontimmarna hinner vi få med en hel del bilder från festen.

Leverans

Direkt efter bröllopet startar vårt arbete med säkerhetskopiering, selektering, redigering och retuschering. Bilder som vi bedömer vara för ”dåliga” eller testbilder kastar vi.
Många fotografer bestämmer ett antal bilder ni får och ofta beroende på hur stort paket ni väljer (hur mycket ni betalar), tar betalt per bild eller lämnar lågupplösta bilder så att ni får betala extra för printar. Av oss får ni får alla bilder redigerade, digitala och högupplösta.

Personlig app med digitalt galleri
Ni får en personlig app för smartphones och läsplattor med ett bildgalleri på upp till 100, enligt vårt tycke, bästa bilderna så att ni kan visa bilderna vart ni än är. Appen länkar sedan vidare till galleriet där samtliga bilderna finns och därifrån kan ni favoritmarkera, ladda ner, välja ut bilder för printar etc.

Album
Om ni vill sätter vi gärna ihop ett albumförslag som ni sedan kan avgöra hur ni vill använda. Det finns många olika typer av album mellan och ni kan även beställa mini-album till familj och vänner.

Övrigt
Ni avgör själva om ni vill ha hjälp med olika typer av printar, tackkort, ifall ni vill beställa album enligt vårt förslag och kanske mini-album till släkt och vänner.

Publicering
Vi publicerar ofta bilder på vår hemsida, Facebook etc från bröllopet (om inte annat överenskommits) och ni får gärna göra detsamma.

Rätten till bilderna
En fotograf äger alltid rätten till bilderna enligt upphovsrättslagen. I vårt avtal regleras hur ni och vi kan använda bilderna. Vi anser ju att även om vi som fotografer har upphovsrätten vill vi inte tvinga er till dyra kopior och efterbeställningar från oss utan att ni ska se det som era bilder. Därför tycker vi att ni ska få använda, printa och sprida bilderna så mycket ni vill på sociala medier, på bloggar och liknande. Vi vill dock att ni anger att bilden är tagen av Roslagsfotograferna och vi förbehåller oss rätten att publicera bilderna på vår hemsida, i marknadsföring osv. Däremot tillåter vi inte förändring, redigering eller publicering av bilderna på annat sätt utan medgivande från oss. Allt detta reglerar vi givetvis i avtalet.

Mer information