Varför anlita en fotograf?

Även om dagens kameror och mobiler gör det möjligt för vem som helst att ta bra bilder handlar fotografering om så mycket mer än att trycka på en knapp.

En professionell fotograf har inte bara bättre utrustning (i regel) utan även kunskaper och erfarenheter som de flesta inte har vilket gör att bilderna blir ett snäpp bättre. Förmågan att se vinklar, ljus och kompositioner likväl som gedigen kunskap om kamerainställningar för olika väder och miljöer samt lång erfarenhet krävs för att få det där lilla extra.

Precis som när du du anlitar musiker är det bara en liten del av arbetet du ser, nämligen när de står på scenen.

Planering
Precis som att musiker repeterar in en repertoar, planerar och gör låtval, riggar och gör soundcheck så föregås även en fotografering av en hel del planering och förberedelser. Ibland innefattar det rekognosering på plats för att hitta rätt miljö och ljus, andra gånger om rekvisita, kompositioner, placeringar och utrustning. Ska det användas naturligt ljus, tillsatt ljus eller en kombination? Behövs det stege, olika stativ, skärmar eller flaggor. Urval av objektiv efter utsnitt, brännvidd och ljusförhållanden

Fotografering
Vid fotograferingen arbetas med posering, vinklar, ljussättning m.m. Utrustningen är professionell och ger bättre, skarpare bilder oavsett förhållanden. Fotografen har även den kunskap som krävs om hur den skall användas och ställas in. Fotografen känner till knepen och skapar bilden istället för att ”ta bilden”.Gäller det bröllop är fotografen van att ta kontakt med prästen för att komma överens om upplägg och position. För porträtt har fotografen oftast tillgång till studiolokal och/eller en mobil studio som kan tas med och ställas i ordning där den behövs.

Efterbearbetning
Fotograferingen i sig ger bara digitala negativ. Väl hemma igen börjar arbetet med ”framkallningen”. Först och främst görs säkerhetskopiering och sedan ett urval. De utvalda bilderna behandlas, beskärs och bearbetas för bästa resultat. Detta kan vara ett omfattande arbete i sig och tar ibland t.o.m. längre tid än själva fotograferingen.

Att fotografen precis som musiker även har gjort stora investeringar i utrustning som de transporterar och bär är också en osynlig men krävande del av vardagen som vi så gärna gör för att vi älskar att göra det vi gör. Att se uttrycket på de människor vi arbetar för och med när leveransen sker gör det värt den låga timersättning som det trots allt blir i slutändan.

Genom att anlita en professionell fotograf kan du förlita dig på att få bästa möjliga bilder utan att du behöver vara med och planera och arrangera utan kan helt och fullt fokusera på stunden oavsett om det gäller familjebilder, barnporträtt eller ditt bröllop. Det handlar om en investering i minnen och bevarande av stundens känslor som följer med dig under livet och bevaras för eftervärlden.

Roslagsfotograferna har också Mästarbrev som är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom yrket.

För att summera ovanstående vill vi dela en berättelse.

I en fabrik hade en värdefull maskin gått sönder. Ledningen för fabriken var förtvivlad, för det var en gammal maskin som var svår att ersätta och man kallade in alla möjliga experter för att försöka laga den. Ingen lyckades.

I ett desperat försök anlitade ledningen en mycket gammal man som kanske skulle kunna laga maskinen. Den gamla mannen gick länge runt och studerade maskinen. Till slut tog han fram en hammare och slog ett slag på ett rör och genast började maskinen fungera igen.

Efter några dagar fick ledningen för fabriken en faktura från den gamla mannen på totalt 8000 kr. Ledningen tyckte att det var mycket pengar för ett slag med en hammare, och bad om en specifikation på det utförda arbete.

På fakturan från den gamla mannen stod det:

Kostnad för att slå med hammaren: 1 kr
Kostnad gör att veta var man ska slå med hammaren: 7 999 kr